Mindenki dús, fényes hajra vágyik. A szmog, a stressz, a száraz levegő sajnos meglátszik hajunk állapotán. A gyakori mosás-festés-szárítás károsítja a hajunkat. Néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk az egészséges hajért.
Az alábbi öblítőket dörzsöljük is be, utána rajta hagyhatjuk a hajon megszáradni.
Hársfavirágos hajöblítő: festett hajra
Kamillás hajöblítő: világosítja a szőke hajat
Zsályás hajöblítő: zsíros hajra

Ezeket úgy készítjük el, hogy a szárított gyógynövényt leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Ha kellően kihűlt, már használhatjuk is.

Sokan esküsznek a sörös, almaecetes vagy citromleves öblítésre is, ezeket ízlés dolga, hogy kiöblítjük-e, az illatuk 10 perc alatt úgyis elpárolog. (Természetesen higítjuk ezeket a szereket!)
Száraz hajra olívaolajos pakolást tegyünk, egy éjszakára hagyjuk rajta (fejünket tekerjük be törölközővel), reggel mossuk ki.
Hajmosó szappanokkal találkozni lehet bioboltokban, kézműves vásárokon. A bennük lévő különféle anyagok (agyag, különböző illóolajok, olíva-, ricinusolaj) más-más problémára jelenthetnek megoldást.  A hajmosó szappanok festett hajra is alkalmazhatók. Hajmosás után végezzünk almaecetes vagy citromleves öblítést. Ezektől a „samponszappanoktól” 1 hónap múlva várhatjuk az eredményt!
37771_no-gyumolcs-hajapolas-sl-d0002817Cdcf73a11ba07
Kis ügyességgel „házisampont” is készíthetünk mosódióból vagy szódabikarbónából, illóolajokat is csepegtethetünk bele. A savas (almaecet, citrom) öblítést ne felejtsük el!
A csalán jó szolgálatot tesz a hajápoló szerekben: a zsírosodást megszünteti, a népi gyógyászat által ugyancsak elismert bojtorjángyökér kivonata pedig fénytelen hajra jó.
Nem muszáj agresszív szerekkel festeni a hajunkat. Színezhetjük természetes úton is, vagy akár csak fel is frissíthetjük a színét. A már említett kamilla és citromlé világosít. Sötét hajra bodza vagy zsálya lefőzött leve jó, vörösre a henna gyógynövényt próbáljuk ki.
Végezetül néhány egyszerű, hasznos hajápolási tanács:
Ne a hajunkat, hanem a fejbőrünket mossuk, 2 naponta, vagy ritkábban (a köztes időben inkább szárazsampont használjunk). Csak a nagyon göndör/sűrű hajúak fésüljék nedvesen. Lehetőleg kerüljük a hajszárítót, hagyjuk törölközőben vagy a szabad levegőn (nyáron) megszáradni. Védjük a túlzott UV-sugárzástól és a túl sok fésülködéstől! Nagyon fontos, hogy friss idénygyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sötét levelű zöldséget, lencsét, babot, egészséges olajat fogyasszunk. Hajformázás után ne fésülködjünk, hajvasalót, hajsütő vasat csak alkalmanként használjunk, hajunkat ne viseljük állandóan kontyban vagy lófarokban. A törött fésűt dobjuk ki, mert felsérti a fejbőrt, a fodrásszal pedig rendszeresen vágassunk a hajunk hosszából, mert így egészségesebb, erősebb lesz.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: