Közeleg a megfázás, influenza időszaka. Mire kell odafigyelnünk, hogy ezeket a megbetegedéseket elkerüljük?

Fogyasszunk sok vitamindús zöldséget-gyümölcsöt vagy multivitamin készítményeket. Melegen, rétegesen öltözködjünk. Védekezőrendszerünket testmozgással erősítsük. Nagyon fontos az általános higiéné betartása, hogy a fertőző kórokozók terjedésének gátat szabjunk, erről lesz szó részletesen az alábbiakban.
A gyakori kézmosás, a zsebkendőhasználat elengedhetetlen. Mindig zsebkendőbe tüsszentsünk (higiénikusabb az eldobható papírzsebkendő). A helyes kézmosás 5 lépése:
  1. meleg vízzel nedvesítsük meg a kezünket
  2. szappanozzuk be
  3. minimum 20 másodperig dörzsöljük
  4. bő, folyó vízzel öblítsük le
  5. töröljük meg tiszta, száraz törölközőbe vagy papírtörlőbe.
Érdemes tudni, hogy a körmök, illetve az ékszerek alatt is megtapadhatnak kórokozók. Sokan kifelejtik az ujjhegyek, ujjközök és a hüvelykujj megmosását is. Érdekesség, hogy a kézmosásnak is van világnapja: október 15.
kezmosas_m
A nátha és az influenza kórokozói sok olyan helyen is megbújhatnak, ahol nem is gondolnánk: bevásárlókocsi fogója, liftgomb, mozgólépcső korlátja, kilincs, ezekkel legyünk óvatosak járványkor, ha lehet, használjunk kesztyűt, a liftgombot könyékkel nyomjuk meg. A billentyűzetet, telefonkagylót fertőtlenítsük rendszeresen. A mosogatószivacs, konyharuha, mosdókagyló, mosogató, WC-ülőke, konyha/fürdő padlója, vágódeszka mind-mind különös figyelmet érdemel. Nyilvános illemhelyen használat előtt(!) és után is mossunk kezet. Célszerű a szélső fülkéket választani, mert az emberek túlnyomó része a középsőket használja. Járvány idején mellőzzük a kézfogást és kerüljük az olyan helyeket, ahol sok ember van zárt térben (mozi, koncert, előadás). Gyerekünk ilyenkor ne ossza meg a tízóraiját másokkal! A metró, a tömegközlekedés is veszélyforrás.
Irodai dolgozók ügyeljenek a gyakori szellőztetésre vagy a szellőztető rendszer csíraszámának csökkentésére, a fizikai kontaktus elkerülésére, arra, hogy saját evőeszközük/poharuk legyen. Paravánnal felesleges „elbarikádoznunk” magunkat a kollégáktól, mert a légtér attól még közös marad.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: