avagy laktató, finom, könnyebb, egészségesebb ételek

Hazánkban sajnos nincs nagy hagyománya a vegetáriánus étkezésnek, pedig az odafigyeléssel megtervezett vega étkezés minden (!) tápanyagot tartalmaz, még a fehérjét (szója, tejtermékek, hüvelyesek/csicseriborsó), vasat (főzelékfélék, aszalt sárgabarack, bab, dió, burgonya, teljes kiőrlésű pékáru), B12-vitamint (csíra, alga, élesztő) is. Sok millió egészséges gyermek és felnőtt (őközöttük olimpikonok is!) bizonyítja ezt. Vegaként nem csak életerősek leszünk, de védjük bolygónkat (egy hamburger előállításához 2400 liter víz kell!), nem mészárolunk le teljesen feleslegesen érző lényeket és – nem utolsósorban – a tudatszintünk is emelkedik.
Akit komolyan érdekel a téma, annak ma már bőségesen elérhető a kapcsolódó tudományos irodalom. (A szójáról egy józan szakvéleményt olvashatunk Baktai Ádámtól a Bhakti Kutir honlapján, „Óvakodj a gyilkos szójától?!” címmel.) Szerencsére profi főzőtanfolyamokat és szakácskönyveket is találhatunk. Ebben a cikkben most inkább egyszerű, rövid tippeket szeretnénk adni azoknak, akik hal-hús-tojás-koffein-alkohol nélkül szeretnék eltölteni az ünnepeket – gyomorrontás és hízás helyett szívesebben koncentrálnának a Karácsony lelki tartalmára és a családjukra.
Télen fogyasszunk fűszeres/melegítő, meleg ételeket, kalóriásabbakat (szervezetünk úgyis elégeti a hideg miatt). Ebben az évszakban is könnyen elérhető vitaminforrás a cékla, krumpli, káposztafélék, répa, sütőtök, alma, aszalt gyümölcs, hüvelyesek.
Az ünnepi menüt kezdhetjük cékla-, gesztenye-, sütőtök- vagy sárgarépalevessel. Bablevest készíthetünk szejtánnal (búzahús) is. Utána következhetnek a sült, töltött, rakott zöldségek, hortobágyi vega palacsinta. Székelykáposzta kiváló lehet házisajttal („panir”). Töltött káposzta nélkül nincs hazánkban Karácsony! Vegáknak sem kell lemondaniuk erről a jellegzetesen magyar ételről – a szójagranulátum a megoldás.
bejglitorta
És mi legyen a desszert? Kiváló tojásmentes süteményreceptek vannak. Nem kell félni, ha a tojást tejföllel/joghurttal pótoljuk, nem esik szét a tészta! Akár még a beigli is elkészíthető így. A „tojásos szín” kedvéért pici kurkumát tehetünk a tésztába – nem árt tudni, hogy a kurkuma nemcsak fűszer-, hanem gyógynövény is. Egyszerű, mégis különlegesen finom a sütőtökös pite.
Édességként adhatunk „hamis” túrógombócot vagy indiai darahalavát is. A tojás nélküli túrógombóchoz szokásos módon elkészítjük a tejbegrízt, ha kihűlt, belekeverjük a túrót, majd gombócokat formálunk belőle és meghempergetjük azokat prézliben, édesített tejföllel, pici fahéjjal tálaljuk. Sokkal finomabb az íze, mint a hagyományosnak! A halava tápláló finomság, és forrón állítólag még a kialakulóban levő náthát is elűzi. A karácsonyi hangulatnak megfelelően ízesíthető mákkal/dióval/mazsolával.
Most pedig lássuk az alkoholmentes, forró, téli italokat! A forró gyömbér pl. erősíti az immunrendszert (aki nem fél a csípős íztől, fűszerezheti /egész/ feketeborssal, fahéjjal, szegfűszeggel). Finom a fűszeres-narancsos-citromos-mézes-mazsolás forró almalé, a forró csokoládé, meleg mézes tej mandulával. Kedvenc kávénkat koffeinmentes változatban is elkészíthetjük!
Érdekesség!
Végezetül álljon itt néhány ismert ember neve (a köztudottan vega Platónon, Leonardón, Einsteinen stb. kívül), akikről azonban kevesen gondolják, hogy vegetáriánusok. Lesz közöttük „meglepetés” is…:
Hippokratész, Diogenész, Szapphó, Zoroaszter, Van Gogh, Byron, Zola, Kafka, Andersen, Mahler, Goethe, Wagner, Darwin, Charlotte Bronte, Paganini, Steiner, Sri Chinmoy, Johnny Weissmüller, Kőbán Rita, Egerszegi Krisztina, Pitti Katalin, Illényi Katica, Lang Györgyi.
Jeremy Rifkin, napjainkban élő gondolkodó, vizionárius, az EU hosszútávú projektjeinek kulcsembere is elkötelezett vega.
Karácsony lévén nem feledkezhetünk meg arról, hogy az emberiség egyik legnagyobb tanítómestere, Jézus Krisztus is vegetáriánus volt – az apokrifnek számító ősi esszénus irások szerint.
Minden kedves Olvasónknak boldog Karácsonyt kívánunk!

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: