Télen hajlamosak vagyunk a szabad levegőn való mozgást mellőzni és kevésbé fogyasztunk zöldséget-gyümölcsöt, pedig a náthás ill. az influenzás megbetegedéseknek elejét vehetnénk a szabadtéren való sporttal és a vitamindús táplálkozással! Az alma, citrusfélék, banán közkedvelt vitaminforrások a zord időben, és az aszalt gyümölcsök fogyasztását is megengedhetjük magunknak ilyenkor.

A modern eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök elég sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazhatnak. A kiolvasztás során keletkező lé is értékes. Ne feledkezzünk meg az olyan olcsó és egészséges téli vitaminbombákról sem, mint a savanyúkáposzta, cékla, sütőtök, sárgarépa, hagyma. A természetes források mellett gyári vitaminkészítményeket is bevethetünk egészségünk és immunrendszerünk karbantartásának érdekében.

zsiregeto-teli-sportok

Szervezetünknek télen is szüksége van megfelelő mennyiségü folyadékra, legalább 1,5-2 literre. A folyadékpótlás elmulasztása csökkenti a teljesítőképességet, gyengeséget okoz, kiszáradáshoz vezet. A szeszes italok becsapják a hőérzékelést, ez megfázáshoz, sőt fagyhalálhoz is vezethet! A túl hideg vagy éppen túl forró italokat télen is kerülni kell, mert megterhelik a szervezetet, mivel sok energiát igényel feldolgozásuk. Legcélszerűbb meleg, de nem forró italokat inni, egy jó gyümölcsös-fűszeres teát válasszunk, pl. gyömbérrel ízesítettet. Jól esik a meleg tej, kakaó, krémleves ilyenkor. A frissen facsart gyümölcslevek nem csak a folyadékot, hanem a vitamint is pótolják.

Amint említettük, a szabad téren történő mozgás is fontos. Ez lehet korcsolyázás, szánkózás, séta, és a többi jól ismert télen űzhető sport. Amire figyelnünk kell, hogy a kihűlés veszélye a szabadban magasan fennáll. Ellene a legjobb védekezés a réteges öltözködés. Sportoláshoz főleg polár anyagú darabokból állítsuk össze ruhatárunkat. Sokat segít, ha a külső réteg szélálló. A nedves, átizzadt ruhát mihamarabb cseréljük le. A sapka viselése pedig azért nagyon fontos, mert sok hő vész el a fejen keresztül.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: