Európa egyik legnagyobb sótartaléka a parajdi sótelep. A sóréteg mélysége 2700 m. Már a római korban bányásztak itt sót. Érdekesség, hogy még a múlt század elején is egy réges-régi, egyedülálló módszerrel dolgoztak a székely sóvágók: kagylóforma „alaksót” törtek ki faékkel.

A sónak nagy szerepe van az ionháztartás szabályozásában, de jelentős fertőtlenítő hatása is. A parajdi só a világon az egyik legjobb minőségű só: 84-féle ásványi anyagot és természetes őstengeri iszapot tartalmaz. Az iszapot, amelyben egyedülálló olajesszencia van, nem vonják ki a sóból.

A felszíntől számított 120 m mélyen légúti betegek gyógykezelésére egy bázist hoztak létre, mely ma már rendelkezik kápolnával, múzeummal, játszótérrel, étteremmel, ajándékbolttal is. A kápolnában Nepomuki Szt. János sóból faragott szobra áll. A gyógyulni vágyók a jótékony hatású sós párát lélegzik be.
A sót fürdőterápia formájában is alkalmazzák: akár a környező sós tavakban, akár otthon, fürdősó segítségével. A sós vizes fürdők reumatikus, nőgyógyászati, bőrproblémák esetén ajánlottak, de akár stresszoldásra is.
Léteznek olyan betegségek, melyekben a sóterápia ellenjavallt, ezért kipróbálás előtt kérjük ki szakember véleményét!
Parajdi só felhasználásával sokféle termék készül: sótégla, inhaláló só, étkezési só, sópárna, sósziklatömb, fürdősó, só”szappan”.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: