Kakaóvaj
A kakaófa Dél-Amerika esőerdőiben őshonos, de a legtöbb ültetvény ma Afrikában van. Termésében kb. 60 mag található, a magot hívják kakaóbabnak. A nyers kakaóbab általában 44%-a a kakaóvaj. A magokat érlelik-szárítják-pörkölik, ezután a kakaóvajat kisajtolják belőle. Ez egy sárgásfehér színű, enyhe csokoládéízű és -illatú ehető természetes zsiradék.
Felhasználása sokrétű: édességiparban csokoládékészítéshez, gyógyszerészetben különféle kúpokhoz (mivel épp testhőmérsékleten olvad, jó vivőanyag a hatóanyagok bejuttatására), a szépészeti iparban arc-, test-, ajakápolókhoz, szappanokhoz. Antioxidánsokban  gazdag. Regenerál, hidratál, puhít. Babaápolásban, pikkelysömör, ekcéma, terhességi csíkok esetén is segíthet. Napozáshoz csak kreol bőrűek használják, mert faktorszáma csak 6 körül van!
Házikencék készítésénél figyeljünk arra, hogy a kakaóvajat csak vízfürdőn szabad melegíteni, akkor is csak 40 C-ig, mert különben nehezen szilárduló módosulat jön létre.
kakaovaj
Sheavaj 
A sheavaj az afrikai sheafa gyümölcsének magjából nyert zsír.
Az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert hazánkban is, joggal, hiszen gyógyítja, óvja, megnyugtatja, rugalmasítja, regenerálja, hidratálja bőrünket. Értékes vitaminokat tartalmaz. Napozás után kiváló. A test egész felületére, akár szemránckrémként is alkalmazható. Kisbabáknak, érzékeny, problémás, pattanásos vagy öregedő bőrre egyaránt jó.
Ugyanúgy hőérzékeny, mint a kakaóvaj.
Egzotikus vajként megemlítendő még a kókuszvaj (érdekessége, hogy táplálja a fejbőrt, csökkenti a korpásodást), illetve a nálunk ritkán kapható, igen értékes bőrápoló indiai mangóvaj.
Tudtad?
A forró csoki abban különbözik a normál kakaóitaltól, hogy kakaóvaj is van benne!

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: