Egy újszülöttnek, kisbabának nem túl sok kozmetikumra van szüksége, ezek pedig természetes anyagokból is megoldhatóak.
Amennyiben fürdetés előtt szeretnénk babaolajjal megtisztítani a hajlatokat, az (lehetőleg finomítatlan) napraforgó- vagy olívaolaj legyen, semmiképpen sem (a kőolajszármazék) paraffinolaj (azaz Paraffinum liquidum, Mineral Oil, ásványi olaj), ami eltömi a pórusokat. Ezek az olajok koszmó esetén is hatásosak.
Egy egészséges bőrű babának nem kell napi krémezés!
Popsira jó a sheavaj, vagy a könnyebben kenhető sheavajas házi popsikrém.
A babák bőre a savköpenyt nem tudja olyan gyorsan regenerálni, mint a felnőtteké, ezért fürdetéskor nem tanácsos az agresszív, szárító SLS(Sodium Lauryl Sulfate, nátrium lauril szulfát: szintetikus habképző a babafürdetőkben)-tartalmú szereket használni. Sajnos a gyógyszertári fürdetőkenőcsben pedig kőolajszármazékok vannak. Legjobb a tiszta víz, hiszen egy csecsemő még nem tudja úgy összepiszkolni magát, mint egy kisgyermek. Nem is kell mindennap füröszteni, elég a frekventált helyeken letörölgetni. Ha valaki a tiszta vizet nem érzi elegendőnek, a következő natúr megoldások közül választhat:
– tehet a fürdővizbe tejet vagy egy kis tejport, vagy
– fürdetheti gyermekét kecsketejes-olívás-sheavajas, illatmentes, 100 %-osan natúr szappannal. Eleinte csak egy kis szappant oldjunk fel a fürdővízben és úgy mosdassunk, nagyobbacskáknál már ez az elővigyázatosság sem szükséges. A natúr szappanos vízzel a baba fejbőrét/haját is leöblíthetjük, a későbbiekben pedig használjunk ártalmatlan összetevőkből álló sampont.
Érdekesség: anyatejes háziszappan-receptek is léteznek, akinek van kedve, ki lehet próbálni!
A hintőporozásról is igencsak megoszlanak a vélemények. Ha már mindenképpen használni kell, talkummenteset vegyünk (a talkum belégzése káros lehet)!

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: