A méhek ajándékát több, mint tízezer éve használják az egész világon élelmiszerként, gyógyszerként és szépítőszerként egyaránt. Régebben kultikus célokra is alkalmazták. A vikingek és a görögök roboráltak vele, az egyiptomiak mézkenyeret, -sört és -bort fogyasztottak és a balzsamozáshoz is használták a mézet,  a középkorban pedig  fontos kereskedelmi eszköz volt. Magyarország területén már a honfoglalás előtt is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok, a bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget.

A méz sok mítosz és szokás forrása, kelléke. Az ókori Rómában például az ünnepi játékok győztese mézeskalácsot kapott. A késő középkorig az egyetlen édesítőszer volt, és a méhviaszt világításra használták. A cukor, ill. a modernebb világító anyagok elterjedésével a mézfogyasztás visszaesett. Napjainkban újra felfedezzük a méz kiváló hatásait.
Szénhidrátokat, aminosavakat, aroma- és ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket stb. tartalmaz. Ismert immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, sebgyógyító, emésztést támogató, nyugtató, köhögéscsillapító hatása.
72228_248208218_big
A méz már a legendás ókori kozmetikumokban is jelen volt. Napjainkban is hozzáférhetők méz tartalmú szépítőszerek, de házilag is előállíthatunk ilyeneket. Két dologra kell vigyázni:
ne melegítsük túl a mézet, mert akkor értékes anyagai tönkremennek,
ne tegyünk belőle többet készítményünkbe, mint amennyit a recept előír, tudniillik a méz nagy mennyiségben nem hidratál, hanem vizet von el!
Szépíti, táplálja, feszesíti, rugalmasítja bőrünket. Ráncokra, cserepes szájra, karcolásokra/kisebb sebekre, pattanásokra mind-mind tehetjük. A bőrben fokozza a keringést, ezáltal a salakanyagok eltávoznak. Peelingnek is beválik. A mézes fürdő lazít, nyugtat, ápol.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: