Az ókori Egyiptomban fürdőszobájuk csak a tehetősebbeknek volt, a köznép a Nílusban fürdött, de mindenki kényes volt tisztaságra, és – ha olcsóbb anyagokkal is – a szegények is ápolták testüket, szépítkeztek. Testüket és fejüket a férfiak is, nők is rendszeresen borotválták, inkább igazi hajból és növényi rostokból készült parókát hordtak. Aki mégis megtartotta saját haját, az illatos olajokkal ápolta. A fürdéshez egy speciális mosdókrémet használtak.

A régészek rengeteg tükröt, kozmetikai edénykét, fésűt tártak fel. Mindkét nem festette a szemét faszénnel, kente arcát olajokkal. A nők használtak rúzst, pirosítót, sőt a körmüket is festették. A legenda szerint Kleopátra tejben fürdött, ennek köszönhette selymes bőrét.
kleopatrafurdo
Az ókori római, görög, zsidó emberek is rendszeresen mosdottak. A görögöknek is voltak nyilvános fürdőik, de a fürdést rómaiak vitték tökélyre: a fürdőben zajlott a társasági és politikai élet, vízvezetékeken messziről szállították a termálvizet stb.
5000 éves fürdőkultúráról tanúskodik az indiai/pakisztáni Mohendzso Daro romváros. Az ősi ajurvéda tanácsokat ad  a bőr és a szövetek optimális struktúrájának megőrzésére is.
Nekünk se kell szégyenkeznünk: a magyarok ősei bőrmedencés fürdősátrakat vittek magukkal vándorlásaik során, és rendszeresen használták azokat.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: