A kecskét már 10 000 éve háziasította az ember. Az ősi kultúrák is ismerték tejének  jótékony hatásait. Sok értékes tápanyag van benne és a tehéntejnél jobban hasonlít összetétele az anyatejéhez, régebben ezért használták (higítva) anyatejpótlásra. Azonban tudnunk kell, hogy alacsony a folsav és B12-vitamin tartalma. Gyermekorvossal, védőnővel mindenképp konzultáljunk, ha kecsketej adását fontolgatjuk csecsemőnek, kisgyermeknek! Tejcukortartalma alacsonyabb a tehéntejénél, ezért laktózérzékenyek megpróbálkozhatnak vele. Tejfehérje-allergia esetén az immunológiai keresztreakció miatt nem szabad adni!
A kecsketejet mindig forraljuk fel fogyasztás előtt! A kecsketej lehetőleg származzon ökogazdaságból!
Magas a kalcium és D-vitamin tartalma. A kecsketej az A-vitamintól olyan fehér (a tehéntejben ennek előanyaga van meg). Vitamintartalma miatt immunerősítő hatású. Antioxidáns Q-10 koenzim is van benne, Szívbarát zsírösszetevőket tartalmaz. Prebiotikus hatású anyagai révén hozzájárul az egészséges bélflórához. A fehérjék finomabb formában találhatók benne, ezért könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Asztma, stressz, migrén esetén is leírták már kedvező hatását.
A kecsketej a kozmetikai ipar értékes alapanyaga. Hidratál, regenerálja a bőrt. AHA-tartalmánál fogva finom peelingként működik. Gyulladáscsökkentő hatású, ezért az ekcéma kezelésének kiegészítő részei lehetnek a belőle készülő kozmetikumok. A kecsketejes szappanok nem szárítanak!

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: