Rengeteg házi kozmetikum recept található az interneten. Itt inkább a házi kozmetikum készítés szabályaira hívnánk fel a figyelmet.
Manapság dömping van a különféle gyári kozmetikumokból, de ezek bizony tartalmazhatnak a bőrünkre káros anyagokat is, és nem mindenki tudja értelmezni az összetevők listáját. Ha olcsón jót akarunk használni, mindennapi bőrápoló szereinket magunk is megcsinálhatjuk. Így legalább tudjuk, mi van benne. Gyakorlás után az egyszerűbb recepteket már gyorsan elkészíthetjük. Jó ötlet lehet egy házi kozmetikum készítő tanfolyam elvégzése.
Amire figyelni kell:
Mindig tiszták legyenek az eszközök, ezeket más célra ne használjuk. Új, tiszta, alkohollal kitörölt vagy kiöblített tégelyekbe stb. töltsük a kozmetikumokat. Ha a „termék” színe, állaga, szaga megváltozott, ne használjuk! Egyszerre keveset csináljunk csak, mert az enyhe tartósítóval (illóolaj), pláne anélkül készült vizet tartalmazó krémeknek, emulzióknak nagyon rövid a szavatossága! (Jobb recepteknél erre van utalás.) Tartsuk őket hűtőben.
Higiénikus helyen dolgozzunk, mindent készítsünk a kezünk ügyébe, Tanulmányozzuk előre a készítés fázisait, szabályait. Kisgyermeket, háziállatot ne engedjünk ilyenkor a közelünkbe! Ez különösen fontos, ha szappankészítéssel próbálkozunk, a maró lúg miatt! (Használjunk védőszemüveget, ha lúggal dolgozunk!) Ismerjük meg a felhasznált anyagok tulajdonságait! Ha egészséges kozmetikum a cél, csak természetes hozzávalókat tegyünk bele, mellőzzük a mesterséges úton előállítottakat!
Az elkészült kozmetikumot címkézzük fel (neve, készítés dátuma)! FONTOS: másoknak ajándékba készíteni kencéket nagy felelősség, evvel ne kísérletezzünk! Ami nekünk bevált, nem biztos, hogy a barátnőnknek is jó lesz. Ha sok mindenre érzékenyek vagyunk, az ismeretlen alapanyagot teszteljük ki a könyökhajlatunkban!
A kozmetikumok gyártását számos rendelet szabályozza, aki ilyesmiben gondolkodik, alaposan tájékozódjon!

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: