A gyógynövények fontos szerepet játszanak a kozmetikában, tisztálkodásban is. Lássunk néhány gyógyító növénnyel kapcsolatos legendát, hagyományt!

Fahéj: Mózes a szent olaj elkészítéséhez használta, Nero pedig neje temetésekor egy év fahéjtermését füstölte el.
Borsmenta: Egy görög mítosz szerint Menthe nimfa megtetszett Hádésznek, akinek felesége féltékenységből növénnyé változtatta Menthét.
Kakukkfű: Egy legenda leírja, hogy ez a növény – hasonlóan illatos társaival együtt – Szűz Mária fekvőhelyéül szolgált.
 
Orbáncfű: Többek között Jézus füvének is nevezték, mert mondája szerint a keresztfa alatt nőtt, sárga virágainak vörös nedve a Szent Vérre, 5 szirma Jézus sebeire utal. A népi hagyomány azt állítja, hogy a gonosz démonokat kiűzi az emberből. (És valóban: sebolaj, ill. antidepresszáns tea készül belőle.)
Levendula: Már évezredek óta alkalmazza az emberiség: egyes történetek szerint az első emberpár hozta magával a Paradicsomból.
Zsálya: Számos kultúrában tartották úgy, hogy aki zsályateát fogyaszt, sosem öregszik meg. Sajnos ez nem igaz, viszont sokféle hatóanyagának köszönhetően a legkülönfélébb nyavalyákra alkalmazható. 
Hibiszkusz: Teája állítólag az egyiptomi fáraók kedvenc itala volt.
Bodza: A fekete bodza egy kiváló gyógynövény, ugyanakkor számos hiedelem is kapcsolódik hozzá: fájából készül a varázspálca és -furulya, a bodzafát tündérek lakják, védi a házat a gonosz szellemektől stb.
Vadrózsa: Egy görög legenda szerint a virága eredetileg fehér volt, de egyszer megsebezte magát a tüskéjével Aphrodité, és a vére a virágot rózsaszínűre festette.
Cickafark: A hagyomány alapján latin nevét (Achillea millefolium) a nagy trójai hős, Achilleus neve után kapta, aki bajtársai sebeit  gyógyította vele.
Kis ezerjófű: Egy monda úgy tartja, hogy tudományos nevét (Centaurium minus) onnan kapta, hogy egy kentaur sebesülését meggyógyította.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: