Betegségeinket általában úgy szoktuk tekinteni, mintha tőlünk teljesen függetlenül, „véletlenül” jöttek volna létre, az orvos pedig gyógyszert ír fel rá vagy műt. Természetesen ez is fontos, ha azonban nem vizsgáljuk meg a betegség kialakulásának lelki hátterét és nem itt próbáljuk megszüntetni a bajt, akkor a problémánk időről-időre vissza fog térni a kezelések ellenére. Különösen igaz ez a bőrbetegségekre.
A pszichoszomatika a különböző testi tünetek lelki okaival foglalkozik. Lehet, hogy tudattalanul, de szerepet játszunk betegségeink kialakulásában, azonban jó hír, hogy gyógyításukért is aktívan tehetünk! A betegség tulajdonképpen esély arra, hogy megtudjuk, életünk melyik területén sérült meg a kontaktus az „önvalónkkal”. A pszichoszomatika tudományával olyan elismert tudósok is foglalkoztak, mint C. G. Jung ill. S. Freud, de test és lélek kapcsolata már az ókorban is ismert volt.
isteni-reszunk-a-lelek
A bőr az egyik érzékszervünk: a külvilág információit közli. Ugyanakkor megjeleníti lelki gondjainkat (elfojtások, önfeláldozás stb.) bőrtünetek képében. A bőrtünetek esetében a tudatalatti gond láthatóvá válik, mintegy indikátorként működnek.  Meg kell értenünk, hogy a „felszínre került probléma” mit szimbolizál. Pl. a hámló, lángoló kiütésekkel járó pikkelysömör (pszoriázis) önmagunkkal szemben való elégedetlenségre utalhat. A kenőcs-gyógyszer-tea-olaj stb. csak ideiglenes enyhülést adhat. A valódi megoldást az hozhatja, ha ezek mellett elkezdünk olyan lelki gyakorlatokat, melyek során megtanulunk reális elvárásokat támasztani önmagunkkal szemben.
Ekcéma, ha kézen van, sérült kapcsolatokat vagy tisztátalannak vélt dolgok elutasítását jelentheti, a vitiligo (fehérfolt-betegség) súlyos csalódást. A herpesz szimbóluma lehet az elfojtott agressziónak, tehát érdemes elsajátítanunk az indulatok egészséges keretek között történő levezetését.
A bőrallergia oka sem biztos, hogy az allergénekben keresendő, lehet, hogy lelki túlérzékenységre utalnak a kiütések: tanuljuk meg szorongásainkat, konfliktusainkat kezelni, éljünk rendszerezettebben, a természet ritmusában, az Isteni léttel harmóniában.
Sokáig eltarthat a gyógyulás, de érdemes bátran szembenéznünk valódi énünkkel, életminőségünk megjavítása érdekében. ne féljünk szakemberek segítségét kérni, megtanulni a stresszoldást, a jógát, eljárni önismereti, személyiségfejlesztő tréningekre.
Szeretnénk a kedves Olvasó figyelmébe ajánlani néhány szép, megszívlelendő gondolatot C. G. Jungtól:
” Ha szeretnénk valamit egy gyermekben megváltoztatni, először meg kell vizsgálnunk, hogy nem olyasmiről van-e szó, amit saját magunkban kell megváltoztatni.”
„A látásod kitisztul, amint a szívedbe tekintesz. Aki kifelé néz, álmodik. Aki befelé néz, fölébred.”
„Ne tegyünk úgy, mintha a világot kizárólag az értelmünkkel fognánk fel, érzéseink éppúgy segíthetnek a megértésben.”

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: