Szakrális, illetve testápolási célokra már az ókorban is használtak illóolajakat: gondoljunk csak a szantálra, tömjénre, mirhára, jázminra.
Az illóolajok vízzel nem keveredő, tömény folyadékok, növényekből vonják ki őket (desztillációval, préseléssel vagy oldószerrel). Illatuk az adott növényre jellemző. Az illóolaj tulajdonképpen a növény életereje, „lelke”. Mint a nevükben is benne van, az illóolajok illékony vegyületek. Általában drágák, ezért gyakran hamisítják őket. Körültekintően vásároljunk illóolajat. Gyógyhatása csak a valódi illóolajnak van. Valójában nem is olajok (főként terpénekből álló elegyek, de ezeken kívül még rengeteg más komponenst is tartalmaznak), mert gyorsan párolognak és nem hagynak nyomot a párolgás után, ha mégis, akkor nem 100%-osak.
Az igazán jó minőségű illóolaj első lepárlásból és biotermesztésű gyógynövényből származik. A tárolásukról is ejtsünk pár szót: fénytől, hőtől, levegőtől óvjuk őket! Felhasználási körük igen széles: a gyógyszer-, élelmiszer-, kozmetikai ipar, aromaterápia alkalmazza őket. Otthon is használhatunk illóolajokat, de mindig gondosan olvassuk el és tartsuk be a használati utasítást! Mivel tömények, nagyon kevés kell belőlük, és azt is higítsuk. Általánosságban elmondható, hogy homeopátiás szerek alkalmazása esetén, csecsemőknél, várandósoknál ellenjavallt a használatuk. Belsőlegesen ne használjuk őket öngyógyításra, forduljunk természetgyógyászhoz. Aromalámpába párologtatásra pár csepp illóolajat tegyünk vízbe, fürdéshez is mindenképp hígítsuk őket zsíros tejjel/mézzel/bázisolajjal.
Néhány gyors példa az „illók” külsőleges alkalmazására:
szegfűszeg – férfiparfümökbe, fogfájásra
rozmaring – ízületi fájdalmakra
teafa – különféle fertőzésekre
levendula – rovarcsípésre, bőr és fejbőr zsírosságának kiegyensúlyozására, illata pedig stresszre
borsmenta – pattanásos arcbőrre, viszketésre, illata szellemi fáradtságra stb.
Tudta?
Franciaországban valóságos „művészetté” fejlesztették az illóolajokkal való gyógyítást. A szakemberek belsőleg-külsőleg egyaránt alkalmazzák a magas követelményeknek megfelelő illóolajokat, már kialakult betegségeknél is szép eredményeket érnek el ezzel az ott általánosan elfogadott gyógymóddal. Az „aromaterápia” kifejezés is egy francia vegyésztől származik.

Válogass legjobb szappanjainkból, és tedd a kosaradba őket: